Page 20 - Baranya megye 2019
P. 20
Baranyai
gasztronómia
Baranya az értékek tárháza, ezek egyik kiemelkedő eleme ahogy az öreg halász főzte 100 éve. A fekedi stifolder az
a gasztronómiai kultúra. Jártunkban-keltünkben olyan é- egykor Fulda mellől érkező németek speciális vastagkol-
telekkel találkozhatunk, amelyek akár évszázados múltra básza, amely ma újra reneszánszát éli. A nagypalli pogácsát
tekinthetnek vissza, legtöbbjük a Baranya Megyei Érték- aratáskor sütötték, ma már egész napos vigassággal, pogá-
tárban is szerepel. Ilyen a geresdlaki gőzgombóc, amelyet csasütő versennyel ünneplik a régi hagyományt. Kovács-
ma is ugyanúgy kelesztenek, mint nagyanyáink korában, szénája környékén régi bevált kézműves recept alapján
adják sósan káposztával és füstölt hússal, babfőzelékkel, és készülnek a sajtok. Az ormánsági fehérhurka olyan kurió-
édesen, lekvárral is. Ez a sváb eredetű étel olyan népsze- zum, amit az ország más részében nem kóstolhatunk.
rű, hogy évente fesztivállal ünneplik. És ne feledkezzünk Igazi baranyai érték a Tenkes csárda, ahol megpihenhet a
meg a sokác babról, amely elsősorban Mohács környékén, megfáradt utazó, és hagyományos ételeket kóstolhat a leg-
speciálisan a parázs mellett készül köcsög-edényben, és kiválóbb minőségben. A kiváló minőségű alapanyagokat a
olyannyira népszerű, hogy ma már a turisták is keresik. A környékről szerzik be.
Duna partján ma is ugyanúgy készül a mohácsi halászlé,
18