Page 20 - Baranya megye 2019
P. 20

Baranyai



                                            gasztronómia





                      Baranya az értékek tárháza, ezek egyik kiemelkedő eleme   ahogy az öreg halász főzte 100 éve. A fekedi stifolder az
                      a gasztronómiai kultúra. Jártunkban-keltünkben olyan é-  egykor Fulda mellől érkező németek speciális vastagkol-
                      telekkel találkozhatunk, amelyek akár évszázados múltra  básza, amely ma újra reneszánszát éli. A nagypalli pogácsát

                      tekinthetnek vissza, legtöbbjük a Baranya Megyei Érték-  aratáskor sütötték, ma már egész napos vigassággal, pogá-
                      tárban is szerepel. Ilyen a geresdlaki gőzgombóc, amelyet   csasütő versennyel ünneplik a régi hagyományt. Kovács-
                      ma is ugyanúgy kelesztenek, mint nagyanyáink korában,   szénája környékén régi bevált kézműves recept alapján
                      adják sósan káposztával és füstölt hússal, babfőzelékkel, és  készülnek a sajtok. Az ormánsági fehérhurka olyan kurió-
                      édesen, lekvárral is. Ez a sváb eredetű étel olyan népsze-  zum, amit az ország más részében nem kóstolhatunk.
                      rű, hogy évente fesztivállal ünneplik. És ne feledkezzünk  Igazi baranyai érték a Tenkes csárda, ahol megpihenhet a
                      meg a sokác babról, amely elsősorban Mohács környékén,  megfáradt utazó, és hagyományos ételeket kóstolhat a leg-
                      speciálisan a parázs mellett  készül köcsög-edényben, és  kiválóbb minőségben. A kiváló minőségű alapanyagokat a
                      olyannyira népszerű, hogy ma már a turisták is keresik. A  környékről szerzik be.
                      Duna partján ma is ugyanúgy készül a mohácsi halászlé,








































                      18
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25