Page 20 - veszprem2023
P. 20
Isteni étkek
és nedűk
gasztronómia
Veszprém
vármegyében
Egy mozgalmas nap végét egy finom étel koronázhatja meg:
vármegyénk „étlapjáról” gourmand étt ermeink ínyencségeit
kínáljuk; hívogató környezetben, barátságos kiszolgálás mellett
változatos, ízes étel- és italkínálatból választva olthatja éhségét,
szomjúságát a kedves vendég a színvonalas vármegyebeli ét-
termekben. Falvaink, városaink nagymúltú minőségi vendég-
látóhelyein a hagyományos, a térségre jellemző ízek mellett fi ne
dining különlegességeket is kóstolhatunk. Éttermeink a kiváló
alapanyagra épített kreatív konyha mellett komoly hangsúlyt
fektetnek az élményt adó hangulatra is.
A finom ételekhez illatos nedű is dukál. A Balaton-part, a vár-
megyében található hegyek és völgyek mikroklímája, valamint
a vulkanikus altalaj kedvező feltételeket biztosít a szőlészet és
borászat számára, ezért Veszprém vármegye kiváltságos hely-
zetben van, hiszen az ország nagy borvidékei közül négy (a
Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balatonfüred-Csopaki, valamint
a Nagy-Somlói borvidékek) itt található.
Ezen a négy borvidéken hat borlovagrend tevékenykedik saját
borainak népszerűsítésén, a kulturált borfogyasztás terjesztésén.
Az itt termelt és palackba zárt borok, pezsgők kiváló minőséget
képviselnek, évről-évre számos hazai és nemzetközi versenyen
szereznek díjat, magas minősítést és érmet, legyen szó csopaki
olaszrizlingről, badacsonyi kéknyelűről, vagy somlói juhfarkról.
18