Page 16 - Békéscsaba 2022
P. 16
Gasztronómiai séta
Helyi ízek
A Csabai kolbász térség gasztronómiai termékei. A híres Csabai kolbászon
A Csabai kolbász Magyarország egyik legismertebb, kül- kívül olyan helyi finomságok is megtalálhatóak az árusok-
földön is népszerű gasztronómiai ételkülönlegessége. Az nál, mint például:
eredeti Csabai kolbászt hagyományosan Békéscsabán, Brindza
békéscsabai családok készítik. Az igazi Csabai kolbász A helyi szlovákok hagyományos étele a brindza. A világ-
készítése az apáról fiúra szálló hagyomány, ami több mint háború után hiánycikk lett a juhtej, a hagyományos alap-
száz éve öröklődik generációkon keresztül. Békéscsabán anyag, majd jelentősen megdrágult. Ekkor kezdték el a
ahány ház, annyi féle kolbásszal találkozunk. csabaiak maguk készíteni a brindzát tehéntejből. Az egész
A Csabai kolbász receptje: Kárpát-medencében egyedül itt készül a brindza tehén-
• 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó, tejből.
apróhús, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna arányban) Cigánka
• 150 g édes pirospaprika Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét on-
• 100 g csípős pirospaprika nan kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fo-
• 180 g só gyasztó csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (ci-
• 70 g fokhagyma gánka) adták. A cigánkának többféle receptje ismert, de a
• 30g köménymag közös alap a kolbászhús, disznómáj és a receháj. Azt már a
Piac háza-családja válogatja, hogy kerül-e bele tojás, vagy rizs-
Békéscsaba és a térség közösségi életében központi szere- zsel, esetleg áztatott zsemlével gazdagítják.
pet tölt be a piac és a vásárcsarnok, ahol megtalálhatóak a
www.kolbaszterkep.hu
14