Page 14 - bekescs24
P. 14

Gasztronómiai séta


                                                     Helyi ízek


                     A Csabai kolbász                         pet tölt be a piac és a vásárcsarnok, ahol megtalálhatóak a
                     A Csabai kolbász Magyarország egyik legismertebb, kül-  térség gasztronómiai termékei. A híres Csabai kolbászon
                     földön is népszerű gasztronómiai ételkülönlegessége. Az  kívül olyan helyi finomságok is megtalálhatóak az árusok-

                     eredeti Csabai kolbászt hagyományosan Békéscsabán,  nál, mint például:
                     békéscsabai családok készítik. Az igazi Csabai kolbász

                     készítése az apáról fiúra szálló hagyomány, ami több mint  Brindza
                     száz éve öröklődik generációkon keresztül. Békéscsabán  A helyi szlovákok hagyományos étele a brindza. A világ-

                     ahány ház, annyi féle kolbásszal találkozunk.  háború után hiánycikk lett a juhtej, a hagyományos alap-
                                                              anyag, majd jelentősen megdrágult. Ekkor kezdték el a
                     A Csabai kolbász receptje:               csabaiak maguk készíteni a brindzát tehéntejből. Az egész
                     •  10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, da-  Kárpát-medencében egyedül itt készül a brindza tehén-

                       gadó, apróhús, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna  tejből.
                       arányban)
                     •  150 g édes pirospaprika               Cigánka
                     •  100 g csípős pirospaprika             Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét on-
                     •  180 g só                              nan kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fo-
                     •  70 g fokhagyma                        gyasztó csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (ci-
                     •  30 g köménymag                        gánka) adták. A cigánkának többféle receptje ismert, de a
                                                              közös alap a kolbászhús, disznómáj és a receháj. Azt már
                     Piac                                     a háza-családja válogatja, hogy kerül-e bele tojás, vagy

                     Békéscsaba és a térség közösségi életében központi szere-  rizzsel, esetleg áztatott zsemlével gazdagítják.
                     12
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19