Page 14 - bekescs24
P. 14
Gasztronómiai séta
Helyi ízek
A Csabai kolbász pet tölt be a piac és a vásárcsarnok, ahol megtalálhatóak a
A Csabai kolbász Magyarország egyik legismertebb, kül- térség gasztronómiai termékei. A híres Csabai kolbászon
földön is népszerű gasztronómiai ételkülönlegessége. Az kívül olyan helyi finomságok is megtalálhatóak az árusok-
eredeti Csabai kolbászt hagyományosan Békéscsabán, nál, mint például:
békéscsabai családok készítik. Az igazi Csabai kolbász
készítése az apáról fiúra szálló hagyomány, ami több mint Brindza
száz éve öröklődik generációkon keresztül. Békéscsabán A helyi szlovákok hagyományos étele a brindza. A világ-
ahány ház, annyi féle kolbásszal találkozunk. háború után hiánycikk lett a juhtej, a hagyományos alap-
anyag, majd jelentősen megdrágult. Ekkor kezdték el a
A Csabai kolbász receptje: csabaiak maguk készíteni a brindzát tehéntejből. Az egész
• 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, da- Kárpát-medencében egyedül itt készül a brindza tehén-
gadó, apróhús, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna tejből.
arányban)
• 150 g édes pirospaprika Cigánka
• 100 g csípős pirospaprika Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét on-
• 180 g só nan kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fo-
• 70 g fokhagyma gyasztó csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (ci-
• 30 g köménymag gánka) adták. A cigánkának többféle receptje ismert, de a
közös alap a kolbászhús, disznómáj és a receháj. Azt már
Piac a háza-családja válogatja, hogy kerül-e bele tojás, vagy
Békéscsaba és a térség közösségi életében központi szere- rizzsel, esetleg áztatott zsemlével gazdagítják.
12