Page 22 - Nógrád megye 2021
P. 22

Nógrád sajátos ízvilággal, jellegzetes gasztronómiával  étkek ma már gasztrofesztiválok alapját is képezik. Ilyen
       rendelkezik. A palóc étrendben kiemelt jelentőségű a  a Vanyarci Haluska-, a Kazári Laska Fesztivál, vagy az
       leves. Idevalósi az a régi, gazdagságot kifejező mondás,  Érsekvadkerti Nagygönc.
       hogy „csak léféle volt hétféle”. A leveseket főleg haba-  Mifelénk kiemelt becsülete van a gyümölcsnek. Jó pél-

       rással sűrítették, amihez leginkább tejet, savót, ritkáb-  da erre a Kozárdi Almavirágzás Ünnep, a Kétbodonyi

       ban tejfelt használtak. Jellegzetes böjti étel – még ma  Szilvaszombat. A férfiember errefelé is úgy tartja, hogy
       is – a gombás káposztaleves.             a legjobb gyümölcs az iható gyümölcs. Van is keletje a
       A krumplis ételek ezen a vidéken meghatározóbbak,  jó pálinkának. Ma már országos hírű a bogyós gyümöl-
       mint az Alföldön. A sok főtt burgonya, kevés búza-  csöket is feldolgozó Öregetesi Palóc Pálinka Manufak-

       liszt társításnak leggyakrabban bukta, ganca, haluska,  túra.
       sztrapacska, krumplilángos lett a vége. Ízesítésül pirított    Szőlő hiányában a borkultúra itt nem nagyon vert gyö-


       hagyma, tepertőalja, vajalja, túró, mák, káposzta dukált.  keret. A sör viszont jól fogy, főleg ha házi főzésű. Ezért
       Palóc jellegzetesség a morván, a több ágból font kalács.  is kedveltek a balassagyarmati Palóc sörök, vagy a Rét-
       A húzott házi rétes ma is az ünnepi asztal kedvenc cse-  sági Fűtőház Sörfőzde mozdonyos címkés termékei.


       megéje.                                  Rontott gyomorra pedig gyógyszerként használható a
       A sovány földön is szépen fejlődő krumpliból készült  csevice források vize.
       20
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27