Page 22 - Nógrád megye 2021
P. 22
Nógrád sajátos ízvilággal, jellegzetes gasztronómiával étkek ma már gasztrofesztiválok alapját is képezik. Ilyen
rendelkezik. A palóc étrendben kiemelt jelentőségű a a Vanyarci Haluska-, a Kazári Laska Fesztivál, vagy az
leves. Idevalósi az a régi, gazdagságot kifejező mondás, Érsekvadkerti Nagygönc.
hogy „csak léféle volt hétféle”. A leveseket főleg haba- Mifelénk kiemelt becsülete van a gyümölcsnek. Jó pél-
rással sűrítették, amihez leginkább tejet, savót, ritkáb- da erre a Kozárdi Almavirágzás Ünnep, a Kétbodonyi
ban tejfelt használtak. Jellegzetes böjti étel – még ma Szilvaszombat. A férfiember errefelé is úgy tartja, hogy
is – a gombás káposztaleves. a legjobb gyümölcs az iható gyümölcs. Van is keletje a
A krumplis ételek ezen a vidéken meghatározóbbak, jó pálinkának. Ma már országos hírű a bogyós gyümöl-
mint az Alföldön. A sok főtt burgonya, kevés búza- csöket is feldolgozó Öregetesi Palóc Pálinka Manufak-
liszt társításnak leggyakrabban bukta, ganca, haluska, túra.
sztrapacska, krumplilángos lett a vége. Ízesítésül pirított Szőlő hiányában a borkultúra itt nem nagyon vert gyö-
hagyma, tepertőalja, vajalja, túró, mák, káposzta dukált. keret. A sör viszont jól fogy, főleg ha házi főzésű. Ezért
Palóc jellegzetesség a morván, a több ágból font kalács. is kedveltek a balassagyarmati Palóc sörök, vagy a Rét-
A húzott házi rétes ma is az ünnepi asztal kedvenc cse- sági Fűtőház Sörfőzde mozdonyos címkés termékei.
megéje. Rontott gyomorra pedig gyógyszerként használható a
A sovány földön is szépen fejlődő krumpliból készült csevice források vize.
20