Page 12 - somogy megye 2022
P. 12

A jó bor



                             jó barát


                                  Dél-

                                                              Keveseknek jut eszébe a Balaton és a Dél-Balaton halla-
                      Balatonon is                            tán, hogy Somogyország ezen vidékén milyen hosszú és
                                                              tradicionális múltja van a szőlőtermesztésnek, ami a kiváló

                                                              adottságoknak is köszönhető. Pannónia legszebb tájainak
                                                              egyike a Balatonboglári Borvidék, ahol már a kelták és a


                                                              rómaiak is szőlőt termesztettek és bort készítettek. A So-
                                                              mogy Vármegye címerét 1498-ban II. László királytól kapta,
                                                              e címer központi helyén egy szőlőfürtöt tartó kar látható. Az
                                                              adománylevél szerint ebben a vármegyében olyan bőségé-
                                                              ben van a bor, hogy ezáltal országunk leggazdagabb várme-
                                                              gyéihez sorolható Somogy. A Balaton déli partján elterülő
                                                              Balatonboglári Borvidék 37 települést foglal magába, összes
                                                              szőlőtermő területe 3200 hektár, melyet közel 2800 gazda
                                                              művel. A terület tökéletesen alkalmas olyan szőlőfajták ter-
                                                              mesztéséhez, melyekből pezsgőt és gyöngyözőbort készí-
                                                              tenek. Fehér szőlőfajták közül Chardonnay-t, Irsai Olivért,
                                                              Királyleánykát, Sárga muskotályt, Olaszrizlinget, Rajnai
                                                              rizlinget, Szürkebarátot és Furmintot termesztenek a bor-
                                                              vidéken. A dél-balatoni vörösborokat Merlotból, Cabernet
                                                              Sauvignonból, Pinot Noirból, Kékfrankosból és Cabernet
                                                              francból készítik. A Dél-Balatoni Borút Egyesület közel
                                                              negyven minősített borúti állomáson – pincészetekben,

                                                              étt ermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben
                                                              – várja a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai
                                                              iránt érdeklődő látogatókat. A minőségi borok hírnevének
                                                              köszönhetően a Balatonboglári Borvidéken dinamikusan
                                                              terjed a borturizmus, ma már a pincelátogatás mellett  szá-
                                                              mos, a borhoz kapcsolódó színvonalas borvidéki turisztikai
                                                              és gasztronómiai rendezvényen vehetünk részt nem csak
                                                              nyáron, hanem az év minden szakában. Kitűnő borászok
                                                              dolgoznak fáradhatatlanul egész évben, hogy munkájuk
                                                              gyümölcsét megmutathassák és megoszthassák a pincé-
                                                              jüket meglátogató borbarátokkal. A csodálatos természeti

                                                              adottságokkal rendelkező magyar tengernél eltöltött  kel-
                                                              lemes nap bármikor méltó befejezése lehet egy pohár bor
                                                              elfogyasztása a hűsítő naplementében.

                     10
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17