Page 6 - Szeged 2021
P. 6

Szegedikumok





                      A Tisza menti öntéstalajon, a napsugarak meleg fényében  lönleges, tengerpartokra emlékeztető madárvilága szigorúan

                      fürödve érlelődik a magyar konyha legbecsesebb fűszere, a   védett természeti érték. A titkos recept alapján készülő Pick
                      szegedi paprika. A 16. századtól, mint dísz- és gyógynövényt   szalámit mára az egész világon jól ismerik. A török hatást

                      termesztették, elterjesztése a szeged-alsóvárosi ferences ba-  őrző szegedi papucsról azt tartja a mondás, hogy ennek a

                      rátoknak köszönhető, akik a maláriát gyógyították a csípős   feltűnő lábbelinek „nincsen párja”. Mivel egy kaptafán készül,
                      termésekkel. Fűszerként csak a 19. századtól vált nélkülözhe-  csak viseléskor válik el, melyik a jobb és bal lábas. A szegedi
                      tetlenné. Pörköltet, gulyáslevest, vagy éppen a szegedi halász-  papucs készítése és viselése szorosan összefonódik Szeged
                      levet elképzelni sem lehet az aromagazdag, élénkpiros színű,   város történetével. A 19-20. századi szegedi lakosok egyik
                      illatos őrölt paprika nélkül. Ma a Tisza mellett a Fehér-tóból   legjellemzőbb viselete volt.

                      származó halak szolgálnak a halászlé alapanyagául. A tó kü-



















                      4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11