Page 6 - Szeged 2021
P. 6
Szegedikumok
A Tisza menti öntéstalajon, a napsugarak meleg fényében lönleges, tengerpartokra emlékeztető madárvilága szigorúan
fürödve érlelődik a magyar konyha legbecsesebb fűszere, a védett természeti érték. A titkos recept alapján készülő Pick
szegedi paprika. A 16. századtól, mint dísz- és gyógynövényt szalámit mára az egész világon jól ismerik. A török hatást
termesztették, elterjesztése a szeged-alsóvárosi ferences ba- őrző szegedi papucsról azt tartja a mondás, hogy ennek a
rátoknak köszönhető, akik a maláriát gyógyították a csípős feltűnő lábbelinek „nincsen párja”. Mivel egy kaptafán készül,
termésekkel. Fűszerként csak a 19. századtól vált nélkülözhe- csak viseléskor válik el, melyik a jobb és bal lábas. A szegedi
tetlenné. Pörköltet, gulyáslevest, vagy éppen a szegedi halász- papucs készítése és viselése szorosan összefonódik Szeged
levet elképzelni sem lehet az aromagazdag, élénkpiros színű, város történetével. A 19-20. századi szegedi lakosok egyik
illatos őrölt paprika nélkül. Ma a Tisza mellett a Fehér-tóból legjellemzőbb viselete volt.
származó halak szolgálnak a halászlé alapanyagául. A tó kü-
4