Page 24 - Veszprém 2021
P. 24
o
o
n
n
n
r
z
s
z
t
s
a
m
m
g gasztronómia
i
a
ó
a
a
m
r
r
m
m
m
é
m
b
é
y
n
n
e
y
e
m
m
g
g
e
s
s
z
V V V V Veszprém megyében
e
e
p
p
p
z
p
Egy mozgalmas nap végét egy finom étel koronázhatja meg:
megyénk „étlapjáról” gourmand étt ermeink ínyencségeit
kínáljuk; hívogató környezetben, barátságos kiszolgálás mel-
lett változatos, ízes étel- és italkínálatból választva olthatja éh-
ségét, szomjúságát a kedves vendég a színvonalas megyebeli ét-
termekben. Falvaink, városaink nagymúltú minőségi vendég-
látóhelyein a hagyományos, a térségre jellemző ízek mellett
fine dining különlegességeket is kóstolhatunk. Étt ermeink a
kiváló alapanyagra épített kreatív konyha mellett komoly
hangsúlyt fektetnek az élményt adó hangulatra is.
A finom ételekhez illatos nedű is dukál. A Balaton-part, a me-
gyében található hegyek és völgyek mikroklímája, valamint a
vulkanikus altalaj kedvező feltételeket biztosít a szőlészet és
borászat számára, ezért Veszprém megye kiváltságos hely-
zetben van, hiszen az ország nagy borvidékei közül négy (a
Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balatonfüred-Csopaki, vala-
mint a Nagy-Somlói borvidékek) itt található.
Ezen a négy borvidéken hat borlovagrend tevékenykedik sa-
ját borainak népszerűsítésén, a kulturált borfogyasztás terjesz-
tésén.
Az itt termelt és palackba zárt borok, pezsgők kiváló minősé-
get képviselnek, évről-évre számos hazai és nemzetközi verse-
nyen szereznek díjat, magas minősítést és érmet, legyen szó
csopaki olaszrizlingről, badacsonyi kéknyelűről, vagy somlói
juhfarkról.
22