Page 24 - veszp25
P. 24
Gasztronómia
Veszprém vármegyében
Isteni étkek és nedűk
Egy mozgalmas nap végét egy finom étel koronázhatja a szőlészet és borászat számára, ezért Veszprém vármegye
meg: vármegyénk „étlapjáról” gourmand étt ermeink í- kiváltságos helyzetben van, hiszen az ország nagy borvidé-
nyencségeit kínáljuk; hívogató környezetben, barátságos kei közül négy (a Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balaton-
kiszolgálás mellett változatos, ízes étel- és italkínálatból vá- füred-Csopaki, valamint a Nagy-Somlói borvidékek) itt
lasztva olthatja éhségét, szomjúságát a kedves vendég a található.
színvonalas vármegyebeli éttermekben. Falvaink, váro- Ezen a négy borvidéken hat borlovagrend tevékenykedik
saink nagymúltú minőségi vendéglátóhelyein a hagyo- saját borainak népszerűsítésén, a kulturált borfogyasztás
mányos, a térségre jellemző ízek mellett fine dining kü- terjesztésén.
lönlegességeket is kóstolhatunk. Éttermeink a kiváló alap- Az itt termelt és palackba zárt borok, pezsgők kiváló minő-
anyagra épített kreatív konyha mellett komoly hangsúlyt séget képviselnek, évről-évre számos hazai és nemzetközi
fektetnek az élményt adó hangulatra is. versenyen szereznek díjat, magas minősítést és érmet, le-
A finom ételekhez illatos nedű is dukál. A Balaton-part, a gyen szó csopaki olaszrizlingről, badacsonyi kéknyelűről
vármegyében található hegyek és völgyek mikroklímája, vagy somlói juhfarkról.
valamint a vulkanikus altalaj kedvező feltételeket biztosít
22