Page 10 - Bács-Kiskun megye 2022
P. 10
„Nesze, galuskának elég lesz e
darab, aztán gombócot kapsz,
hanem összeharapd!”
A Sváb Sarok
jellegzetes
ételei
Bács-Kiskun megye sváb lakosságát összefogó déli szeg-
let Sváb Sarok néven vált ismertté. Császártöltés, Hajós,
Nemesnádudvar, Érsekhalma hagyományokat átmentő
tevékenysége nem csak a gasztronómiában jelentkezik,
de fesztiválok, nyitott pince programok pezsdítik az életet
egész évben. A svábok konyhája rendkívül leleményes,
takarékos, ahogyan ők maguk is. A legkevesebb hozzáva-
lókból is csodákat képesek varázsolni az asztalra.
Az egyik legfiatalabb esemény a császártöltési Sváb Ételek
Fesztiválja, amit nyár elején szeretne a település évről
évre megszervezni. A gasztronómiai mulatság 2021-ben
nagy sikerrel zárult, ahol a Sváb Sarok minden települése
képviseltette magát és a legfinomabb ételét készítette el
a fesztiválon. Egy helyi receptgyűjtemény is napvilágot
látott, amiből egyet megosztunk Önökkel.
Gombócos káposzta - kráut und tiké knédl
Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb vörös-
hagyma, 1 ek. zsír, 5-6 babérlevél, 1 ek. őrölt paprika,
60 dkg füstölt sertésoldalas, 15 dkg füstölt szalonna,
vagy kolbász.
A tésztához 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, pici só, 2-3 dl
langyos víz, vagy tej.
Elkészítése: A füstölt szalonnát megdinszteljük, rászórjuk
a hagymát, a paprikát, majd rátesszük a káposzta felét, a
húst, a kolbászt, ezután befedjük a káposzta másik felével.
Fűszerezzük, ha kell sózzuk. Annyi vizet öntsünk rá, hogy
ellepje. Ha félig megfőtt, elkezdhetjük bedagasztani a
gombócnak való tésztát, melyhez az élesztőt felfuttatjuk,
majd kenyértésztát készítünk. A tésztát annyi gombócra
osztjuk, ahányan vagyunk, majd a káposzta tetejére he-
lyezzük. Lefedjük és fél órát hagyjuk főni, ezalatt megda-
gadnak a gombócok. Ne emeljük fel a fedőt, mert akkor
összeesnek a gombócok.
Kövesse Bács-Kiskun megye programjait és kóstoljon
bele a sváb életérzésbe a következő Sváb Ételek Feszti-
válján, vagy látogasson el a Hajósi Pincefaluba!
8