Page 10 - Bács-Kiskun megye 2022
P. 10

„Nesze, galuskának elég lesz e
                        darab, aztán gombócot kapsz,
                             hanem összeharapd!”

                       A Sváb Sarok


                          jellegzetes

                                 ételei




                     Bács-Kiskun megye sváb lakosságát összefogó déli szeg-
                     let Sváb Sarok néven vált ismertté. Császártöltés, Hajós,
                     Nemesnádudvar, Érsekhalma hagyományokat átmentő
                     tevékenysége nem csak a gasztronómiában jelentkezik,
                     de fesztiválok, nyitott pince programok pezsdítik az életet
                     egész évben. A svábok konyhája rendkívül leleményes,
                     takarékos, ahogyan ők maguk is. A legkevesebb hozzáva-
                     lókból is csodákat képesek varázsolni az asztalra.
                     Az egyik legfiatalabb esemény a császártöltési Sváb Ételek

                     Fesztiválja, amit nyár elején szeretne a település évről
                     évre megszervezni. A gasztronómiai mulatság 2021-ben
                     nagy sikerrel zárult, ahol a Sváb Sarok minden települése

                     képviseltette magát és a legfinomabb ételét készítette el
                     a fesztiválon. Egy helyi receptgyűjtemény is napvilágot
                     látott, amiből egyet megosztunk Önökkel.
                     Gombócos káposzta - kráut und tiké knédl
                     Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb vörös-
                     hagyma, 1 ek. zsír, 5-6 babérlevél, 1 ek. őrölt paprika,
                     60 dkg füstölt sertésoldalas, 15 dkg füstölt szalonna,
                     vagy kolbász.
                     A tésztához 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, pici só, 2-3 dl
                     langyos víz, vagy tej.
                     Elkészítése: A füstölt szalonnát megdinszteljük, rászórjuk
                     a hagymát, a paprikát, majd rátesszük a káposzta felét, a
                     húst, a kolbászt, ezután befedjük a káposzta másik felével.
                     Fűszerezzük, ha kell sózzuk. Annyi vizet öntsünk rá, hogy
                     ellepje. Ha félig megfőtt, elkezdhetjük bedagasztani a
                     gombócnak való tésztát, melyhez az élesztőt felfuttatjuk,
                     majd kenyértésztát készítünk. A tésztát annyi gombócra
                     osztjuk, ahányan vagyunk, majd a káposzta tetejére he-
                     lyezzük. Lefedjük és fél órát hagyjuk főni, ezalatt megda-
                     gadnak a gombócok. Ne emeljük fel a fedőt, mert akkor
                     összeesnek a gombócok.
                     Kövesse Bács-Kiskun megye programjait és kóstoljon
                     bele a sváb életérzésbe a következő Sváb Ételek Feszti-
                     válján, vagy látogasson el a Hajósi Pincefaluba!


                     8
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15