Page 26 - Békéscsaba 2019
P. 26
u
Békéscsaba kiemelkedő cégeinek bemutatása
B é k é scsab a kiemelk ed ő c é g e ine k b em u t ta t ása
Ma a Bonduelle hazánk egyik legjelentősebb élelmiszer-feldolgozója. Az 1853-as francia alapí-
tású családi vállalkozás immár több mint 20 éve van jelen Magyarországon, és jelenleg 1000
embert foglalkoztat az országban található 3 gyárában (Nagykőrös, Békéscsaba, Nyírszőlős) és
egy budapesti irodában. A gyárak a hazai igények kielégítése mellett, jelentős export tevékeny-
séget is végeznek. A Bonduelle neve egyet jelent a minőséggel: olyan konzerv- és fagyasztott
zöldségek gyártója, mint a kukorica, bab, zöldborsó és a gomba. A Bonduelle az eltelt évek alatt
fontos szereplője lett a magyar gazdaságnak.
A békéscsabai gyár 2003 óta tagja a francia Bonduelle csoportnak. Az üzemben májustól októ-
ber közepéig kukorica- és borsókonzerveket állítanak elő. A kora tavaszi, valamint a késő őszi
időszakban száraztermények, vörös- és fehérbab, illetve csicseriborsó konzervek gyártása folyik.
A gyárba a Tiszántúlról érkezik a nyersanyag. Zöldborsót közel 1.700 hektáron, csemegekukori-
cát pedig 4.200 hektáron termeltetnek, melynek felügyeletét a gyár saját agronómiai csapata
látja el. A betakarítást követően közel 83.000 tonnányi nyersanyagot dolgoznak fel a májustól
októberig tartó időszakban.
Minden előállított terméket itt csomagolnak a vevői megrendelések alapján. Egy átlagos napon
nagyjából 680.000 db konzervet látnak el címkével és kb. 40 kamionnyi áru hagyja el a gyárat.
24