Page 4 - GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 2021
P. 4

Győr-Moson-Sopron megyében két nagy borvidék talál-  A borvidék érdekessége, hogy az itteni klíma a késői szü-

                     ható, mindkettő kiemelkedő nemzeti érték.  retelésű édes borok előállításának is kedvez.
                     A Soproni Borvidék az ország egyik legrégibb szőlőtermő  A Pannonhalma Sokoróalja Borvidék a megye dél-keleti
                     vidéke, már a középkor idején is igen nagy jelentőséggel  részén terül el. A Pannonhalmi-dombság lejtőin a római
                     bírt. A soproni polgár a hozzáértő szőlőművelés és borké-  kor óta termesztenek szőlőt. Később a pannonhalmi ben-

                     szítés mellet féltékenyen védte borainak jó hírét. A vidékre  cés rend papjai segítettek a lakosoknak a fejlett  szőlőter-
                     jellemző, hogy a pincéket nem a szőlőhegyekbe, hanem a  mesztés és borászat elsajátításában. Több évtizedes szünet

                     városba, saját házaik alá építették. A borvidék legértéke-  után a borvidék 1990-ben éledt újjá. A mintegy 650 hektár
                     sebb területe a Fertő tó környéki hegyoldalak, amely mint-  szőlővel borított terület 13 települést foglal magába.

                     egy 1500 hektárnyi területet foglal magába.  A hagyományosan fehérbort termelő területen olyan kivá-
                     A Soproni Borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos ter-  ló minőségű borokat kóstolhatunk, mint a Pannonhalmi
                     melése kiemelkedő, de jelentősek még a zweigelt, a caber-  Rajnai Rizling, az écsi Chardonnay, a nyúli Szürkebarát,
                     net sauvignon, a merlot és a pinot noir ültetvények is.  vagy a győrújbaráti Sauvignon Blanc.








































                     2
   1   2   3   4   5   6   7   8   9