Page 4 - GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 2021
P. 4
Győr-Moson-Sopron megyében két nagy borvidék talál- A borvidék érdekessége, hogy az itteni klíma a késői szü-
ható, mindkettő kiemelkedő nemzeti érték. retelésű édes borok előállításának is kedvez.
A Soproni Borvidék az ország egyik legrégibb szőlőtermő A Pannonhalma Sokoróalja Borvidék a megye dél-keleti
vidéke, már a középkor idején is igen nagy jelentőséggel részén terül el. A Pannonhalmi-dombság lejtőin a római
bírt. A soproni polgár a hozzáértő szőlőművelés és borké- kor óta termesztenek szőlőt. Később a pannonhalmi ben-
szítés mellet féltékenyen védte borainak jó hírét. A vidékre cés rend papjai segítettek a lakosoknak a fejlett szőlőter-
jellemző, hogy a pincéket nem a szőlőhegyekbe, hanem a mesztés és borászat elsajátításában. Több évtizedes szünet
városba, saját házaik alá építették. A borvidék legértéke- után a borvidék 1990-ben éledt újjá. A mintegy 650 hektár
sebb területe a Fertő tó környéki hegyoldalak, amely mint- szőlővel borított terület 13 települést foglal magába.
egy 1500 hektárnyi területet foglal magába. A hagyományosan fehérbort termelő területen olyan kivá-
A Soproni Borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos ter- ló minőségű borokat kóstolhatunk, mint a Pannonhalmi
melése kiemelkedő, de jelentősek még a zweigelt, a caber- Rajnai Rizling, az écsi Chardonnay, a nyúli Szürkebarát,
net sauvignon, a merlot és a pinot noir ültetvények is. vagy a győrújbaráti Sauvignon Blanc.
2