Page 6 - GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 2021
P. 6

Megyénk minden tájegységén számos, jellegzetes ételt
                                                              kóstolhat az ide látogató.
                                                              A Rábaköz híres étele a rábaközi perec, ami több mint 200
                                                              éves múlttal büszkélkedhet. A vidék különleges süteménye

                                                              tipikusan hagyományőrző termék, a rábaközi ünnepek má-
                     Győr-                                    ig elmaradhatatlan kelléke. A rábaközi perec magas savle-
                                                              kötő hatása miatt jó gyomorbántalmakra is.

                                                              A Szigetközi eceteshal kifejezetten a Szigetközben honos,

                     Moson-                                   bár fellelhető a Kisalföld Rába, Rábca környéki településein
                                                              is. Titka, hogy a frissen rántott halszeleteket még melegen

                                                              ecetes pácba teszik, friss hagymakarika rétegek közé. A hal
                     Sopron                                   szálkái megpuhulnak a pácban, így nem kell tőlük tartani
                                                              fogyasztás közben.
                                                              Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít a böllérmáj.
                     ízei                                     Elkészítésének titka - a friss alapanyagok mellett  - egy
                                                              hatalmas serpenyő, vagy némi türelem, mivel a böllérmáj
                                                              akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg

                                                              rotyog egyszerre. Az étel fellelhető a helyi vendéglők kí-
                                                              nálatában is.
                                                              A Somorjai mákos rétes különlegessége a formáján és a
                                                              töltelék elhelyezésén kívül, hogy vaslábasban, zsírban sütik
                                                              ki. A „pusztasomorjai mákos rétesről” az a hír járja, hogy
                                                              még Sisi királyné is megkóstolta.

                     4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11