Page 6 - GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE 2021
P. 6
Megyénk minden tájegységén számos, jellegzetes ételt
kóstolhat az ide látogató.
A Rábaköz híres étele a rábaközi perec, ami több mint 200
éves múlttal büszkélkedhet. A vidék különleges süteménye
tipikusan hagyományőrző termék, a rábaközi ünnepek má-
Győr- ig elmaradhatatlan kelléke. A rábaközi perec magas savle-
kötő hatása miatt jó gyomorbántalmakra is.
A Szigetközi eceteshal kifejezetten a Szigetközben honos,
Moson- bár fellelhető a Kisalföld Rába, Rábca környéki településein
is. Titka, hogy a frissen rántott halszeleteket még melegen
ecetes pácba teszik, friss hagymakarika rétegek közé. A hal
Sopron szálkái megpuhulnak a pácban, így nem kell tőlük tartani
fogyasztás közben.
Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít a böllérmáj.
ízei Elkészítésének titka - a friss alapanyagok mellett - egy
hatalmas serpenyő, vagy némi türelem, mivel a böllérmáj
akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg
rotyog egyszerre. Az étel fellelhető a helyi vendéglők kí-
nálatában is.
A Somorjai mákos rétes különlegessége a formáján és a
töltelék elhelyezésén kívül, hogy vaslábasban, zsírban sütik
ki. A „pusztasomorjai mákos rétesről” az a hír járja, hogy
még Sisi királyné is megkóstolta.
4