Page 24 - gyorms24
P. 24
Gasztrokalandok
Győr-Moson-Sopron ízei
Vármegyénk minden tájegységén számos, jellegzetes ételt Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít a böllérmáj.
kóstolhat az ide látogató. Elkészítésének titka - a friss alapanyagok mellett - egy ha-
A Rábaköz híres étele a rábaközi perec, ami több mint 200 talmas serpenyő, vagy némi türelem, mivel a böllérmáj ak-
éves múlttal büszkélkedhet. A vidék különleges süteménye kor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg ro-
tipikusan hagyományőrző termék, a rábaközi ünnepek má- tyog egyszerre. Az étel fellelhető a helyi vendéglők kínála-
ig elmaradhatatlan kelléke. A rábaközi perec magas savle- tában is.
kötő hatása miatt jó gyomorbántalmakra is. A Somorjai mákos rétes különlegessége a formáján és a
A Szigetközi eceteshal kifejezetten a Szigetközben honos, töltelék elhelyezésén kívül, hogy vaslábasban, zsírban sütik
bár fellelhető a Kisalföld Rába, Rábca környéki települé- ki. A „pusztasomorjai mákos rétesről” az a hír járja, hogy
sein is. Titka, hogy a frissen rántott halszeleteket még me- még Sissi királyné is megkóstolta.
legen ecetes pácba teszik, friss hagymakarika rétegek közé.
A hal szálkái megpuhulnak a pácban, így nem kell tőlük
tartani fogyasztás közben.
22