Page 24 - gyorms24
P. 24

Gasztrokalandok



                                       Győr-Moson-Sopron ízei




                     Vármegyénk minden tájegységén számos, jellegzetes ételt  Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít a böllérmáj.

                     kóstolhat az ide látogató.               Elkészítésének titka - a friss alapanyagok mellett - egy ha-
                     A Rábaköz híres étele a rábaközi perec, ami több mint 200  talmas serpenyő, vagy némi türelem, mivel a böllérmáj ak-

                     éves múlttal büszkélkedhet. A vidék különleges süteménye  kor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg ro-

                     tipikusan hagyományőrző termék, a rábaközi ünnepek má-  tyog egyszerre. Az étel fellelhető a helyi vendéglők kínála-
                     ig elmaradhatatlan kelléke. A rábaközi perec magas savle-  tában is.

                     kötő hatása miatt jó gyomorbántalmakra is.  A Somorjai mákos rétes különlegessége a formáján és a

                     A Szigetközi eceteshal kifejezetten a Szigetközben honos,  töltelék elhelyezésén kívül, hogy vaslábasban, zsírban sütik
                     bár fellelhető a Kisalföld Rába, Rábca környéki települé-  ki. A „pusztasomorjai mákos rétesről” az a hír járja, hogy
                     sein is. Titka, hogy a frissen rántott halszeleteket még me-  még Sissi királyné is megkóstolta.

                     legen ecetes pácba teszik, friss hagymakarika rétegek közé.
                     A hal szálkái megpuhulnak a pácban, így nem kell tőlük
                     tartani fogyasztás közben.

                     22
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29