Page 22 - Nógrád megye 2019
P. 22
Gasztronómiai séták
A palóc ember szereti a társas összejöveteleket, ahol jókat gyümölcsből készítenek pálinkát. Léteznek kimagasló mi-
esznek-isznak, meg danolásznak is. Errefelé az étrendben nőség előállítására alkalmas főzdéink. Ma már országosan
kiemelt fontosságú a leves. Régi mondás Palócföldön a ismert pl. az Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra.
mesebeli gazdagság kifejezésére: „csak lé féle volt hét féle”. Nógrádban kevés a jó szőlő, s így a bor is. A sör viszont jól
A krumplis ételek ezen a sovány földön hamar megjelen- fogy, főleg ha helyi főzésű. Kedveltek a különféle Balassa-
tek. Burgonya alapú étkekből ma már gasztro-fesztiválokat gyarmati Palóc sörök. A Rétsági Fűtőház Sörfőzde moz-
rendeznek. Ilyen a Vanyarci Haluska, a Kazári Laskafesz- donyos sörei pedig már a világ élvonalában vannak. Ezt
tivál, meg az érsekvadkerti nagygönc. Páratlanul fi nom a számos nemzetközi díj is jól szemlélteti.
hasznosi rétes. A gyümölcsnek is van becsülete felénk, jó Aztán, ha a pálinka, vagy a sör egy picit rakoncátlankodik
példa rá a kozárdi almavirágzás ünnep, vagy a Kétbodonyi a gyomorban, akkor sem kell messzire menni a segítségért.
Szilvaszombat. Nógrád megye tele van savanyú víz-forrással, s az ott lelhe-
A gasztronómia nem csak szilárd táplálékokból áll. A nóg- tő csevice is a palóc gasztronómia gyógyító segédanyaga.
rádi pálinkák kuriózum számba mennek. Sok fajta bogyós
20