Page 22 - Nógrád megye 2019
P. 22

Gasztronómiai séták





                      A palóc ember szereti a társas összejöveteleket, ahol jókat   gyümölcsből készítenek pálinkát. Léteznek kimagasló mi-
                      esznek-isznak, meg danolásznak is. Errefelé az étrendben  nőség előállítására alkalmas főzdéink. Ma már országosan
                      kiemelt fontosságú a leves. Régi mondás Palócföldön a   ismert pl. az Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra.
                      mesebeli gazdagság kifejezésére: „csak lé féle volt hét féle”.   Nógrádban kevés a jó szőlő, s így a bor is. A sör viszont jól
                      A krumplis ételek ezen a sovány földön hamar megjelen-  fogy, főleg ha helyi főzésű. Kedveltek a különféle Balassa-
                      tek. Burgonya alapú étkekből ma már gasztro-fesztiválokat  gyarmati Palóc sörök. A Rétsági Fűtőház Sörfőzde moz-
                      rendeznek. Ilyen a Vanyarci Haluska, a Kazári Laskafesz-  donyos sörei pedig már a világ élvonalában vannak. Ezt
                      tivál, meg az érsekvadkerti nagygönc. Páratlanul fi nom a   számos nemzetközi díj is jól szemlélteti.
                      hasznosi rétes. A gyümölcsnek is van becsülete felénk, jó  Aztán, ha a pálinka, vagy a sör egy picit rakoncátlankodik
                      példa rá a kozárdi almavirágzás ünnep, vagy a Kétbodonyi   a gyomorban, akkor sem kell messzire menni a segítségért.
                      Szilvaszombat.                           Nógrád megye tele van savanyú víz-forrással, s az ott  lelhe-
                      A gasztronómia nem csak szilárd táplálékokból áll. A nóg-  tő csevice is a palóc gasztronómia gyógyító segédanyaga.
                      rádi pálinkák kuriózum számba mennek. Sok fajta bogyós



























                      20
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27