Page 22 - nograd2023
P. 22
Nógrád sajátos ízvilággal, jellegzetes gasztronómiával ren-
delkezik. A palóc étrendben kiemelt jelentőségű a leves.
Idevalósi az a régi, gazdagságot kifejező mondás, hogy
„csak léféle volt hétféle”. A leveseket főleg habarással sű-
rítették, amihez leginkább tejet, savót, ritkábban tejfelt
használtak. Jellegzetes böjti étel – még ma is – a gombás
káposztaleves.
A krumplis ételek ezen a vidéken meghatározóbbak, mint
az Alföldön. A sok főtt burgonya, kevés búzaliszt társítás-
nak leggyakrabban bukta, ganca, haluska, sztrapacska,
krumplilángos lett a vége. Ízesítésül pirított hagyma, te-
pertőalja, vajalja, túró, mák, káposzta dukált. Palóc jelleg-
zetesség a morván, a több ágból font kalács. A húzott házi
Gasztronómiai rétes ma is az ünnepi asztal kedvenc csemegéje.
A sovány földön is szépen fejlődő krumpliból készült ét-
kek ma már gasztrofesztiválok alapját is képezik. Ilyen a
kalandozások Vanyarci Haluska-, a Kazári Laska Fesztivál, vagy az Ér-
sekvadkerti Nagygönc.
Mifelénk kiemelt becsülete van a gyümölcsnek. Jó példa
erre a Kozárdi Almavirágzás Ünnep, a Kétbodonyi Szilva-
szombat. A férfiember errefelé is úgy tartja, hogy a legjobb
gyümölcs az iható gyümölcs. Van is keletje a jó pálinkának.
Ma már országos hírű a bogyós gyümölcsöket is feldolgo-
zó Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra.
Szőlő hiányában a borkultúra itt nem nagyon vert gyö-
keret. A sör viszont jól fogy, főleg ha házi főzésű. Ezért is
kedveltek a balassagyarmati Palóc sörök, vagy a Rétsági
Fűtőház Sörfőzde mozdonyos címkés termékei. Rontott
gyomorra pedig gyógyszerként használható a csevice
források vize.
20