Page 22 - nograd2023
P. 22

Nógrád sajátos ízvilággal, jellegzetes gasztronómiával ren-
                                                              delkezik. A palóc étrendben kiemelt jelentőségű a leves.
                                                              Idevalósi az a régi, gazdagságot kifejező mondás, hogy
                                                              „csak léféle volt hétféle”. A leveseket főleg habarással sű-
                                                              rítették, amihez leginkább tejet, savót, ritkábban tejfelt

                                                              használtak. Jellegzetes böjti étel – még ma is – a gombás
                                                              káposztaleves.
                                                              A krumplis ételek ezen a vidéken meghatározóbbak, mint
                                                              az Alföldön. A sok főtt burgonya, kevés búzaliszt társítás-

                                                              nak leggyakrabban bukta, ganca, haluska, sztrapacska,

                                                              krumplilángos lett a vége. Ízesítésül pirított hagyma, te-

                                                              pertőalja, vajalja, túró, mák, káposzta dukált. Palóc jelleg-
                                                              zetesség a morván, a több ágból font kalács. A húzott házi

                     Gasztronómiai                            rétes ma is az ünnepi asztal kedvenc csemegéje.
                                                              A sovány földön is szépen fejlődő krumpliból készült ét-
                                                              kek ma már gasztrofesztiválok alapját is képezik. Ilyen a
                      kalandozások                            Vanyarci Haluska-, a Kazári Laska Fesztivál, vagy az Ér-
                                                              sekvadkerti Nagygönc.
                                                              Mifelénk kiemelt becsülete van a gyümölcsnek. Jó példa
                                                              erre a Kozárdi Almavirágzás Ünnep, a Kétbodonyi Szilva-
                                                              szombat. A férfiember errefelé is úgy tartja, hogy a legjobb

                                                              gyümölcs az iható gyümölcs. Van is keletje a jó pálinkának.
                                                              Ma már országos hírű a bogyós gyümölcsöket is feldolgo-
                                                              zó Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra.
                                                              Szőlő hiányában a borkultúra itt nem nagyon vert gyö-

                                                              keret. A sör viszont jól fogy, főleg ha házi főzésű. Ezért is
                                                              kedveltek a balassagyarmati Palóc sörök, vagy a Rétsági
                                                              Fűtőház Sörfőzde mozdonyos címkés termékei. Rontott
                                                              gyomorra pedig gyógyszerként használható a csevice
                                                              források vize.

                     20
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27