Page 22 - nograd25
P. 22

Gasztronómiai


                                        kalandozások



                     Nógrád sajátos ízvilággal, jellegzetes gasztronómiával is  tivál, vagy az Érsekvadkerti Nagygönc.
                     rendelkezik.                             Mifelénk kiemelt becsülete van a gyümölcsnek. Jó példa
                     A palóc étrendben kiemelt jelentőségű a leves. Idevalósi  erre a Kozárdi Almavirágzás Ünnep, a Kétbodonyi Szilva-
                     az a régi, gazdagságot kifejező mondás, hogy „csak léféle  szombat. Őrzik és éltetik a nógrádi bogyósgyümölcs-ter-
                     volt hét féle”. A legegyszerűbb leves az ún. „magalevi”. A  mesztés kultúráját a berkenyei egykori frankföldi németek.

                     leveseket főleg habarással sűrítették, amihez leginkább  A férfiember errefelé is úgy tartja, hogy a legjobb gyümölcs

                     tejet, savót, ritkábban tejfelt használtak. Jellegzetes böjti  mégiscsak az iható gyümölcs. Így aztán van keletje a jó pá-
                     étel – még ma is – a gombás káposztaleves.  linkának. Ma már országos hírű a bogyós gyümölcsöket is
                     A krumplis ételek ezen a vidéken meghatározóbbak mint  feldolgozó Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra.


                     az Alföldön. A sok főtt burgonya, kevés búzaliszt társítás-  Szőlő hiányában a borkultúra itt nem nagyon vert gyöke-
                     nak leggyakrabban bukta, ganca, haluska, sztrapacska,  ret. A sör viszont jól fogy, főleg ha házi főzésű. Ezért is ked-

                     krumplilángos lett a vége. Ízesítésül pirított hagyma, te-  veltek a balassagyarmati Palóc sörök, vagy a Rétsági Fűtő-

                     pertőalja, vajalja, túró, mák, káposzta dukált. Palóc jelleg-  ház Sörfőzde mozdonyos címkés termékei.
                     zetesség a morván, vagy morványkalács, mely több ágból  Aztán, ha valaki nem él sem pálinkával, sem sörrel, az is ihat
                     font kalács. A húzott házi rétes ma is az ünnepi asztal ked-  jóízű egészséges helyi gyümölcsből készült italokat. Ilyen

                     venc csemegéje.                          például a Tarjáni Zamatos elnevezésű többfajta gyümölcs-

                     A krumpliból készült étkek ma már gasztro-fesztivál alapját  levek. Rontott gyomorra pedig gyógyszerként használható
                     is képezik, ilyen a Vanyarci Haluska-, a Kazári Laska Fesz-  a csevice források vize.
                     20
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27