Page 22 - nograd25
P. 22
Gasztronómiai
kalandozások
Nógrád sajátos ízvilággal, jellegzetes gasztronómiával is tivál, vagy az Érsekvadkerti Nagygönc.
rendelkezik. Mifelénk kiemelt becsülete van a gyümölcsnek. Jó példa
A palóc étrendben kiemelt jelentőségű a leves. Idevalósi erre a Kozárdi Almavirágzás Ünnep, a Kétbodonyi Szilva-
az a régi, gazdagságot kifejező mondás, hogy „csak léféle szombat. Őrzik és éltetik a nógrádi bogyósgyümölcs-ter-
volt hét féle”. A legegyszerűbb leves az ún. „magalevi”. A mesztés kultúráját a berkenyei egykori frankföldi németek.
leveseket főleg habarással sűrítették, amihez leginkább A férfiember errefelé is úgy tartja, hogy a legjobb gyümölcs
tejet, savót, ritkábban tejfelt használtak. Jellegzetes böjti mégiscsak az iható gyümölcs. Így aztán van keletje a jó pá-
étel – még ma is – a gombás káposztaleves. linkának. Ma már országos hírű a bogyós gyümölcsöket is
A krumplis ételek ezen a vidéken meghatározóbbak mint feldolgozó Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra.
az Alföldön. A sok főtt burgonya, kevés búzaliszt társítás- Szőlő hiányában a borkultúra itt nem nagyon vert gyöke-
nak leggyakrabban bukta, ganca, haluska, sztrapacska, ret. A sör viszont jól fogy, főleg ha házi főzésű. Ezért is ked-
krumplilángos lett a vége. Ízesítésül pirított hagyma, te- veltek a balassagyarmati Palóc sörök, vagy a Rétsági Fűtő-
pertőalja, vajalja, túró, mák, káposzta dukált. Palóc jelleg- ház Sörfőzde mozdonyos címkés termékei.
zetesség a morván, vagy morványkalács, mely több ágból Aztán, ha valaki nem él sem pálinkával, sem sörrel, az is ihat
font kalács. A húzott házi rétes ma is az ünnepi asztal ked- jóízű egészséges helyi gyümölcsből készült italokat. Ilyen
venc csemegéje. például a Tarjáni Zamatos elnevezésű többfajta gyümölcs-
A krumpliból készült étkek ma már gasztro-fesztivál alapját levek. Rontott gyomorra pedig gyógyszerként használható
is képezik, ilyen a Vanyarci Haluska-, a Kazári Laska Fesz- a csevice források vize.
20