Page 16 - tolna25
P. 16
Gasztronómiai séta
Helyi ízek
Bogyiszló a paprikáról híres. Az ártéri erdők kiirtása után zadokon át kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok ké-
azok helyén kiváló adottságokkal termeszthető lett a csípős szítették, árulták. Ez a méhészeti melléktermék korábban
paprika és a fűszerpaprika is. Hasonló cipőben jár Tolna is, olyan ismert volt, hogy akadt város, amelynek a méhészei
ahol a 2010-ben kifejlesztett Chili-csepp igazi sikert és el- ebben fi zették az adót.
ismerést hozó termékké vált. Hazánkban csak itt tudnak i- A Rákóczi-túrós néven ismert sütemény 1958-ban rob-
lyen természetes végterméket előállítani, ezt a rendkívül ta- bant be a köztudatba, amely halhatatlanná tette az akkor
karékos, nagy erősségi mértékű esszenciát. A 2016-ban el- Dombóvárhoz tartozó Alsóleperden született készítőjének
hunyt Szilágyi József a csepp kikísérletezőjeként így fo- nevét. Ma is igen népszerű lepényfajta, nemcsak édes-sa-
galmazott: „Gigantikus erő egy piciny fi olában, tűzzuha- vanykás íze miatt, hanem mert nem igényel különösebb
tagként perzsel, mégis valóságos ízorgia a csípős ízek ked- alapanyagot. Még a legegyszerűbb hazai konyhában is
velőinek.” megtalálhatók a hozzávalók: liszt, cukor, tojás, túró, tejföl,
Szekszárd pedig több mint jó bor, ahogy a város szlogen- baracklekvár. Rákóczi János (1897-1966), aki miután a
je is mondja. A szekszárdi márc mesterséges adalékoktól világot bejárva halmozta a sikereket, Budapesten a Gellért
teljesen mentes szörp, mézből és cukorból készítik. Évszá- szállóban Gundelnek is mesterszakácsa lett .
14

