Page 16 - borsod24
P. 16
Borsodi madárka, avagy
Borsod-Abaúj-Zemplén,
a terített asztal
Kedves utazó, most, hogy eddig eljött él, itt az ideje, hogy
megpihenj. Egyél egy jót, hiszen a vármegye egy gazdagon
terített asztal is. A borsodi, az abaúji és a zempléni embe-
rek messze földön híresen jó vendéglátók. No, de mit is tar-
talmaz a vármegyei menü?
Szerepel rajta például gyümölcs. Kóstolhat az éhes ven-
dég szomolyai cseresznyét, vagy gönci kajszibarackot, de
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből indult konyhahó-
dító útjára többek között a miskolci kocsonya, a cigándi
apróbéles, a borsodi madárka, az emődi tehéntánc, vagy
éppen a vármegye konyháiból került ki a legautentikusabb
karcsai kemencés lepcsánka, a legfinomabb abaúji lábat-
lan tyúk, a legemlékezetesebb borsodi lakodalmas fonott
kalács, csernelyi krumplitöltelékes derelye, amit már az
1800-as években is készített ek.
Ehhez a menüsorhoz pedig a legmegfelelőbb ital természe-
tesen a gönci barackpálinka vagy a bor, amely származhat
a Bükki borvidékről, vagy a világörökség részéről, a Tokaj-
hegyaljai szőlőtőkékről.
A Tokaj-Hegyalja borvidék összesen 27 települést fog-
lal magába. Az aszúsodást előidéző Botrytis cinerea pe-
nészgomba nemcsak erre a térségre jellemző, azonban a
különleges mikroklíma eredményeképpen itt évről évre
bekövetkezik az aszúsodás. Világszerte rajonganak a tokaji
szőlő nedűjéért: Mozartról hírlett, hogy kedvelt italai kö-
zé tartozott a Tokaji, valamint a nagy német költő Goethe
még a Faustba is beleszőtte Tokaj borának hírét.
Desszertnek a vármegye a Magyar Értéktárban is méltán
helyt foglaló szerencsi csokoládét, vagy a borsodnádasdi
molnárkalácsot kínálja. Utóbbi a római katolikus liturgi-
ában használt szentelt ostyából alakult ki. Ehhez a gazdag
étel és italkínálathoz számtalan gasztronómiai fesztivál
társul, amelyek az egész évet végigkísérik, és kiváló étt er-
mekben is bővelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén várme-
gye. Ezt pedig nem csak a helyiek, hanem a Michelin is jó
szívvel ajánlja.
14