Page 16 - borsod24
P. 16

Borsodi madárka, avagy


                             Borsod-Abaúj-Zemplén,


                                        a terített  asztal




                                                              Kedves utazó, most, hogy eddig eljött él, itt az ideje, hogy

                                                              megpihenj. Egyél egy jót, hiszen a vármegye egy gazdagon

                                                              terített asztal is. A borsodi, az abaúji és a zempléni embe-
                                                              rek messze földön híresen jó vendéglátók. No, de mit is tar-
                                                              talmaz a vármegyei menü?
                                                              Szerepel rajta például gyümölcs. Kóstolhat az éhes ven-
                                                              dég szomolyai cseresznyét, vagy gönci kajszibarackot, de
                                                              Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből indult konyhahó-

                                                              dító útjára többek között a miskolci kocsonya, a cigándi
                                                              apróbéles, a borsodi madárka, az emődi tehéntánc, vagy
                                                              éppen a vármegye konyháiból került ki a legautentikusabb
                                                              karcsai kemencés lepcsánka, a legfinomabb abaúji lábat-

                                                              lan tyúk, a legemlékezetesebb borsodi lakodalmas fonott
                                                              kalács, csernelyi krumplitöltelékes derelye, amit már az
                                                              1800-as években is készített ek.
                                                              Ehhez a menüsorhoz pedig a legmegfelelőbb ital természe-
                                                              tesen a gönci barackpálinka vagy a bor, amely származhat
                                                              a Bükki borvidékről, vagy a világörökség részéről, a Tokaj-
                                                              hegyaljai szőlőtőkékről.
                                                              A Tokaj-Hegyalja borvidék összesen 27 települést fog-
                                                              lal magába. Az aszúsodást előidéző Botrytis cinerea pe-
                                                              nészgomba nemcsak erre a térségre jellemző, azonban a
                                                              különleges mikroklíma eredményeképpen itt  évről évre
                                                              bekövetkezik az aszúsodás. Világszerte rajonganak a tokaji

                                                              szőlő nedűjéért: Mozartról hírlett, hogy kedvelt italai kö-
                                                              zé tartozott a Tokaji, valamint a nagy német költő Goethe


                                                              még a Faustba is beleszőtte Tokaj borának hírét.
                                                              Desszertnek a vármegye a Magyar Értéktárban is méltán
                                                              helyt foglaló szerencsi csokoládét, vagy a borsodnádasdi
                                                              molnárkalácsot kínálja. Utóbbi a római katolikus liturgi-
                                                              ában használt szentelt ostyából alakult ki. Ehhez a gazdag
                                                              étel és italkínálathoz számtalan gasztronómiai fesztivál
                                                              társul, amelyek az egész évet végigkísérik, és kiváló étt er-
                                                              mekben is bővelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén várme-
                                                              gye. Ezt pedig nem csak a helyiek, hanem a Michelin is jó
                                                              szívvel ajánlja.




                     14
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21