Page 14 - Debrecen 2019
P. 14

GASZTROPOLISZ





                                                               Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevé-
                                                               hez íz is párosul. A hungarikum debreceni páros kolbász
                                                               több tucat variációban kóstolható meg a Zamat fesztiválon,
                                                               vagy a Debrecziner Gourmet gasztronómiai rendezvényen,
                                                               melyek kimondottan a debreceni páros kolbászról szólnak.
                                                               Az ízeknek szentelt fesztiválok sora azonban itt még nem ér
                                                               véget. Tavasszal a mangalica, nyáron a mézeskalács, a puly-
                                                               ka és a bor, ősszel a liba, télen a hal köré szerveződik még
                                                               egy-egy hangulatos szabadtéri fesztivál kirakodóvásárral,
                                                               koncertekkel és gyermekprogramokkal kísérve. Kihagyha-
                                                               tatlan élmény Debrecenben a Nagypiacon tett látogatás, a-
                                                               hol az igazi ínyenc nem csak a debreceni különlegességek a-
                                                               lapanyagaiba – egészben savanyított káposzta, kistermelői
                                                               méz, gomolyasajt, mangalicakolbász –, hanem az autenti-
                                                               kus piaci hangulatba is belekóstolhat, mindezt a belváros-
                                                               ban, a főbb nevezetességektől pár percnyi sétára. Ha valaki
                                                               arra is kíváncsi, hogy az alapanyagok hogyan állnak össze
                                                               egy debreceni menüvé az orjalevestől a debreceni töltött ká-
                                                               posztáig, akkor több, hagyományos ízeket kínáló étterem kö-
                                                               zül válogathat, vagy akár maga is elsajátíthatja az elkészítés
                                                               fortélyait egy szórakoztató főzőtanfolyamon, a Séfakadémi-
                                                               án.
                                                               Számos trendi street food bár és bisztró ajánlata garantálja
                                                               a kulináris élvezeteket azok számára is, akiknek nincs ide-
                                                               jük egy nyugodt, kiadós étkezésre. Aki nem tud dönteni a
                                                               klasszikus és a trendi között, próbálja ki a hagyományosat
                                                               másként az Ikon étteremben. Debrecenben az év minden
                                                               szakában ízletesebbnél ízletesebb  fi nomságokat  kínáló
                                                               gasztronómiai programok adnak alkalmat az újbóli látoga-
                                                               tásra.

                      12
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19