Page 14 - Debrecen 2019
P. 14
GASZTROPOLISZ
Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevé-
hez íz is párosul. A hungarikum debreceni páros kolbász
több tucat variációban kóstolható meg a Zamat fesztiválon,
vagy a Debrecziner Gourmet gasztronómiai rendezvényen,
melyek kimondottan a debreceni páros kolbászról szólnak.
Az ízeknek szentelt fesztiválok sora azonban itt még nem ér
véget. Tavasszal a mangalica, nyáron a mézeskalács, a puly-
ka és a bor, ősszel a liba, télen a hal köré szerveződik még
egy-egy hangulatos szabadtéri fesztivál kirakodóvásárral,
koncertekkel és gyermekprogramokkal kísérve. Kihagyha-
tatlan élmény Debrecenben a Nagypiacon tett látogatás, a-
hol az igazi ínyenc nem csak a debreceni különlegességek a-
lapanyagaiba – egészben savanyított káposzta, kistermelői
méz, gomolyasajt, mangalicakolbász –, hanem az autenti-
kus piaci hangulatba is belekóstolhat, mindezt a belváros-
ban, a főbb nevezetességektől pár percnyi sétára. Ha valaki
arra is kíváncsi, hogy az alapanyagok hogyan állnak össze
egy debreceni menüvé az orjalevestől a debreceni töltött ká-
posztáig, akkor több, hagyományos ízeket kínáló étterem kö-
zül válogathat, vagy akár maga is elsajátíthatja az elkészítés
fortélyait egy szórakoztató főzőtanfolyamon, a Séfakadémi-
án.
Számos trendi street food bár és bisztró ajánlata garantálja
a kulináris élvezeteket azok számára is, akiknek nincs ide-
jük egy nyugodt, kiadós étkezésre. Aki nem tud dönteni a
klasszikus és a trendi között, próbálja ki a hagyományosat
másként az Ikon étteremben. Debrecenben az év minden
szakában ízletesebbnél ízletesebb fi nomságokat kínáló
gasztronómiai programok adnak alkalmat az újbóli látoga-
tásra.
12