Page 16 - tolna megye 2023
P. 16
Bogyiszló a paprikáról híres. Az ártéri erdők kiirtása után azok
helyén kiváló adottságokkal termeszthető lett a csípős papri-
ka és a fűszerpaprika is. Hasonló cipőben jár Tolna is, ahol a
2010-ben kifejlesztett Chili-csepp igazi sikert és elismerést
hozó termékké vált. Hazánkban csak itt tudnak ilyen termé- Megízlelhető
szetes végterméket előállítani, ezt a rendkívül takarékos, nagy
erősségi mértékű esszenciát. A 2016-ban elhunyt Szilágyi vidék
József a csepp kikísérletezőjeként így fogalmazott : „Giganti-
kus erő egy piciny fiolában, tűzzuhatagként perzsel, mégis va-
lóságos ízorgia a csípős ízek kedvelőinek.”
Szekszárd pedig több mint jó bor, ahogy a város szlogenje is
mondja. A szekszárdi márc mesterséges adalékoktól teljesen
mentes szörp, mézből és cukorból készítik. Évszázadokon át
kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok készített ék, árulták.
Ez a méhészeti melléktermék korábban olyan ismert volt,
hogy akadt város, amelynek a méhészei ebben fi zették az adót.
A Rákóczi-túrós néven ismert sütemény 1958-ban robbant
be a köztudatba, amely halhatatlanná tette az akkor Dombó-
várhoz tartozó Alsóleperden született készítőjének nevét. Ma
is igen népszerű lepényfajta, nemcsak édes-savanykás íze mi-
att, hanem mert nem igényel különösebb alapanyagot. Még
a legegyszerűbb hazai konyhában is megtalálhatók a hozzá-
valók: liszt, cukor, tojás, túró, tejföl, baracklekvár. Rákóczi
János (1897-1966), aki miután a világot bejárva halmozta
a sikereket, Budapesten a Gellért szállóban a Gundelnek is
mesterszakácsa lett .
14