Page 16 - tolna megye 2023
P. 16

Bogyiszló a paprikáról híres. Az ártéri erdők kiirtása után azok


                     helyén kiváló adottságokkal termeszthető lett a csípős papri-
                     ka és a fűszerpaprika is. Hasonló cipőben jár Tolna is, ahol a

                     2010-ben kifejlesztett Chili-csepp igazi sikert és elismerést

                     hozó termékké vált. Hazánkban csak itt tudnak ilyen termé-  Megízlelhető
                     szetes végterméket előállítani, ezt a rendkívül takarékos, nagy
                     erősségi mértékű esszenciát. A 2016-ban elhunyt Szilágyi    vidék
                     József a csepp kikísérletezőjeként így fogalmazott : „Giganti-
                     kus erő egy piciny fiolában, tűzzuhatagként perzsel, mégis va-

                     lóságos ízorgia a csípős ízek kedvelőinek.”
                     Szekszárd pedig több mint jó bor, ahogy a város szlogenje is
                     mondja. A szekszárdi márc mesterséges adalékoktól teljesen
                     mentes szörp, mézből és cukorból készítik. Évszázadokon át
                     kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok készített ék, árulták.
                     Ez a méhészeti melléktermék korábban olyan ismert volt,
                     hogy akadt város, amelynek a méhészei ebben fi zették az adót.

                     A Rákóczi-túrós néven ismert sütemény 1958-ban robbant

                     be a köztudatba, amely halhatatlanná tette az akkor Dombó-

                     várhoz tartozó Alsóleperden született készítőjének nevét. Ma
                     is igen népszerű lepényfajta, nemcsak édes-savanykás íze mi-
                     att, hanem mert nem igényel különösebb alapanyagot. Még

                     a legegyszerűbb hazai konyhában is megtalálhatók a hozzá-
                     valók: liszt, cukor, tojás, túró, tejföl, baracklekvár. Rákóczi
                     János (1897-1966), aki miután a világot bejárva halmozta
                     a sikereket, Budapesten a Gellért szállóban a Gundelnek is
                     mesterszakácsa lett .

                     14
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21