Page 14 - Békéscsaba 2019
P. 14
Helyi gasztronómia
A Csabai kolbász térség gasztronómiai termékei. A híres Csabai kolbászon kí-
A Csabai kolbász Magyarország egyik legismertebb, kül- vül olyan helyi finomságok is megtalálhatóak az árusoknál,
földön is népszerű gasztronómiai ételkülönlegessége. Az mint például:
eredeti Csabai kolbászt hagyományosan Békéscsabán, bé-
késcsabai családok készítik. Az igazi Csabai kolbász készí- Brindza
tése apáról fiúra szálló hagyomány, ami több mint száz éve A helyi szlovákok hagyományos étele a brindza. A világhá-
öröklődik generációkon keresztül. Békéscsabán ahány ház, ború után hiánycikk lett a juhtej, a hagyományos alapanyag,
annyi féle kolbásszal találkozunk. majd jelentősen megdrágult. Ekkor kezdték el a csabaiak
A Csabai kolbász receptje: maguk készíteni a brindzát tehéntejből. Az egész Kárpát-
• 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó, medencében egyedül itt készül a brindza tehéntejből.
apróhús, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna arányban)
• 150 g édes pirospaprika Cigánka
• 100 g csípős pirospaprika Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét onnan
• 180 g só kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fogyasztó
• 70 g fokhagyma csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) ad-
• 30 g köménymag ták. A cigánkának többféle receptje ismert, de a közös alap a
kolbászhús, disznómáj és a receháj. Azt már a háza-családja
Piac válogatja, hogy kerül-e bele tojás, vagy rizzsel, esetleg ázta-
Békéscsaba és a térség közösségi életében központi szere- tott zsemlével gazdagítják.
pet tölt be a piac és a vásárcsarnok, ahol megtalálhatóak a
12