Page 14 - Békéscsaba 2019
P. 14

Helyi gasztronómia





                      A Csabai kolbász                         térség gasztronómiai termékei. A híres Csabai kolbászon kí-

                      A Csabai kolbász Magyarország egyik legismertebb, kül-  vül olyan helyi finomságok is megtalálhatóak az árusoknál,
                      földön is népszerű gasztronómiai ételkülönlegessége. Az   mint például:
                      eredeti Csabai kolbászt hagyományosan Békéscsabán, bé-
                      késcsabai családok készítik. Az igazi Csabai kolbász készí-  Brindza

                      tése apáról fiúra szálló hagyomány, ami több mint száz éve  A helyi szlovákok hagyományos étele a brindza. A világhá-
                      öröklődik generációkon keresztül. Békéscsabán ahány ház,   ború után hiánycikk lett  a juhtej, a hagyományos alapanyag,
                      annyi féle kolbásszal találkozunk.       majd jelentősen megdrágult. Ekkor kezdték el a csabaiak
                      A Csabai kolbász receptje:               maguk készíteni a brindzát tehéntejből. Az egész Kárpát-

                      •  10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó,   medencében egyedül itt készül a brindza tehéntejből.
                        apróhús, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna arányban)
                      •  150 g édes pirospaprika               Cigánka
                      •  100 g csípős pirospaprika             Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét onnan
                      •  180 g só                              kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fogyasztó
                      •  70 g fokhagyma                        csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) ad-
                      •  30 g köménymag                        ták. A cigánkának többféle receptje ismert, de a közös alap a
                                                               kolbászhús, disznómáj és a receháj. Azt már a háza-családja
                      Piac                                     válogatja, hogy kerül-e bele tojás, vagy rizzsel, esetleg ázta-
                      Békéscsaba és a térség közösségi életében központi szere-  tott zsemlével gazdagítják.

                      pet tölt be a piac és a vásárcsarnok, ahol megtalálhatóak a

                      12
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19