Page 14 - Csongrád 2021
P. 14
Csongrád-Csanád megye kifejezetten gazdag Hungarikumok
tekintetében, legyen az gasztronómiai remekmű, vagy tájjelle-
gű növények. Utóbbiból indulva, Szentes 8 Hungarikummal
büszkélkedhet; a szentesi karalábé, a kosszarvú paprika, az ét-
kezési fehér paprika, a fejes fehér káposzta, a hónapos retek, a
paradicsompaprika, a vöröskáposzta és a szentesi rózsavirágú
naspolya.
A szőregi rózsatő, amely fagytűrő képessége, hosszan tartó
virágzási periódusa, a sziromlevelek színjátékának intenzitása
miatt egyedülálló minőséget képvisel, szintén Hungarikum.
2012-ben megkapta az uniós oltalom alatt álló földrajzi jel-
zést is.
Gasztronómiával folytatva meg kell említeni Szeged városát,
ahol olyan ismert csemegék, mint a Pick téliszalámi, Herz
Classic téliszalámi kerültek a Hungarikumok nyilvántartásá-
ba. A Dél-alföldi hízott libából és kacsából készült termékek,
valamint a liba és kacsamáj a világon mindenhol igazi külön-
legességnek számítanak, hazánk jó hírét viszik a világban.
A már említett Tiszavirágzás nem csak hazánkban, de világ-
viszonylatot tekintve is egyedülálló jelenség. Említésre méltó
az alföldi kamilla, mint természeti érték, az alföldi szikes te-
rületek jellegzetes térhódító gyógynövénye.
Ugyan nem Hungarikum, de nemzeti értékeink között tud-
hatjuk a napsugaras oromzatú házakat, a szintén Szeged vá-
rosához köthető sajátos építészeti kincseket.
12