Page 16 - Csongrád 2021
P. 16
Kóstold meg
Az igazi, hamisítatlan magyar tájjellegű ételek különleges íz- Csongrád-Csanád megye hagyományaihoz szorosan hozzá-
világa messze földön híres, amely a felhasznált helyi, minősé- tartozik a disznóvágás. A disznótoros finomságokat szintén ér-
gi alapanyagoknak és a fűszerezésnek köszönhető. A Tisza, demes megkóstolni a megyénkbe látogató turistáknak.
Maros, Körös, Kurca folyók közelsége a halételek széles vá- Az édességekről se feledkezzünk meg. A háziasszonyok nagy
lasztékát kínálja az ide látogatók számára. Ezek közül talán a mesterei a házi lekvárokkal töltött kelt tészták, lakodalmas ka-
legismertebb a Tiszai halászlé. Erre a Hungarikumra Szegeden lácsok, lakodalmas perecek, csörögefánkok és a sütemények
főzőverseny keretében rendezvény is épül. A legfontosabb királyának tartott rétesek készítésének. A csíramálé, tájjellege
hozzávalók, a jó tiszai halakon kívül, a szegedi fűszerpaprika- miatt méltán állítható, hogy Csongrád-Csanád megye jelleg-
őrlemény mellett a szintén Hungarikum makói hagyma. E két zetes élelmiszerei közé tartozik.
autentikus hozzávaló szolgáltatja alapanyagát a Dél-Alföld jel- A Duna-Tisza közi hátság homoktalaja kiválóan alkalmas a
legzetesen készített marha- és birkapörköltjeinek. spárgatermesztéshez, ezt a laza, kalcium-karbonát tartalmú
A vidék jellegzetességei a tarhonya, melynek elkészítési mód- talajt kedveli, mely tavasszal hamarabb felmelegszik. Az őszi-
ja, fűszerezése tájegységenként változik a megyén belül is, il- barack is jól érzi magát ebben a térségben, a homokos talajnak
letve a slambuc, a pásztorok bográcsban készült egytálétele. köszönhetően jó minőségű és nagy mennyiségű mézédes
barack terem Szatymazon és körzetében.
14