Page 18 - Csongrád 2021
P. 18
A csongrádi borvidéken a szőlőművelés a középkor óta van
jelen. Azonban vannak források, amelyek szerint a honfoglalás
óta folyik szőlőművelés a területen. Az első írásos bizonyítékok
a 11. századból maradtak az utókorra. A garamszentbenedeki
apátság 1075-ben íródott alapítói levelében említést tesznek a
szőlőművelésről, melyet a Csongrád határában lévő pusztasá-
gokban, mezőkön végeztek. A csongrádi borvidék egyik kie-
melkedő szőlőfajtája a Kadarka, a belőle készített csongrádi bor
az országhatárokon kívül is ismert.
A pálinka az eredeti parasztgazdaságok itala volt. Életük min-
den pillanatához (napi munkavégzés, lakodalom) meg volt a
megfelelő kiváló minőségű gyümölcs pálinka, de jelentős sze-
repet kapott a hagyományos gyógyászatban is.
Az intenzív illatú gyümölcsök ízanyagait erősen visszaadó pár-
latok kerek, telt, jellegzetes zamatú italokban testesülnek meg.
A pálinkafőzők sok éves tapasztalatának, elhivatott munkájá- Palackba
nak köszönhetően pálinkáink sikerrel szerepeltek számos hazai
és külföldi megmérettetésen. Alapanyagukat tekintve a szilva,
a szőlő, az őszibarack dominál, de készülnek sárgabarackból, zárt
körtéből, meggyből, birsalmából egyaránt. Napjainkban az
új trendeket követve megjelentek olyan ritkaságok is, mint az
áfonya, szeder, málna, vagy csipkebogyó. napfény
Egyre elterjedtebbek a kisüzemi, kézműves sörök. Az „Ország
Söre” díj nyertese is megyénkből, Szentesről került ki.
16