Page 18 - csongrad2023
P. 18
Szentes gasztronómiája sok egyedi elemet hordoz. Számos
olyan étel készül itt, amely más városokban nem is ismert.
Ilyen étel például a búzacsírából sütött különlegesség, a
csíramálé. Böjti ételnek is nevezték régen a csíramálét. A
vitaminokban gazdag finomság a téli hónapok kedvence.
Csongrád-Csanád vármegyében Szentesen és Csongrádon
a legismertebb.
A Homokhátságon úgy tartják: a mórahalmi Rózsa-rétes a
sütemények királya. Igaz ez abból a szempontból is, hogy csak
Egy kis nagyobb ünnepek alkalmával került az asztalra.
Az egyik ilyen ünnep a karácsony volt, amikor a család közö-
sen készítette el az ünnepi asztalra került finomságot. Ehhez a
darabka hagyományosan készített réteshez egy családi házban minden
adott volt és a rétes készítése a családokban generációról ge-
nerációra öröklődött .
ott hon A Vásárhelyi lakodalmas perec az Alföld, azon belül is Hód-
mezővásárhely jellegzetes vendégváró apró, sós süteménye.
Ez az egyszerűen elkészíthető, ropogós fi nomság lakodalmak-
ban, összejöveteleken egyaránt elsöprő sikert arat.
A kapros-túros lepény egy igazi klasszikusnak számít, ame-
lyet a helyi „Szentesi aroma” tájfajtát felhasználva készítenek
a háziasszonyok.
A forgács, vagy csörögefánk a farsangi szezon elengedhetet-
len csemegéje. A népszerű ínyencség elkészítése egyáltalán
nem bonyolult, hisz nem kell dagasztani és keleszteni, csak a
hozzávalókat összedolgozni, majd lekvárral, vagy gyümölcs-
öntettel tovább lehet fokozni az élvezetet.
16