Page 18 - csongrad2023
P. 18

Szentes gasztronómiája sok egyedi elemet hordoz. Számos
                                                              olyan étel készül itt, amely más városokban nem is ismert.


                                                              Ilyen étel például a búzacsírából sütött különlegesség, a
                                                              csíramálé. Böjti ételnek is nevezték régen a csíramálét. A
                                                              vitaminokban gazdag finomság a téli hónapok kedvence.

                                                              Csongrád-Csanád vármegyében Szentesen és Csongrádon
                                                              a legismertebb.
                                                              A Homokhátságon úgy tartják: a mórahalmi Rózsa-rétes a
                                                              sütemények királya. Igaz ez abból a szempontból is, hogy csak
                           Egy kis                            nagyobb ünnepek alkalmával került az asztalra.
                                                              Az egyik ilyen ünnep a karácsony volt, amikor a család közö-


                                                              sen készítette el az ünnepi asztalra került finomságot. Ehhez a
                        darabka                               hagyományosan készített réteshez egy családi házban minden


                                                              adott volt és a rétes készítése a családokban generációról ge-
                                                              nerációra öröklődött .
                           ott hon                            A Vásárhelyi lakodalmas perec az Alföld, azon belül is Hód-
                                                              mezővásárhely jellegzetes vendégváró apró, sós süteménye.
                                                              Ez az egyszerűen elkészíthető, ropogós fi nomság lakodalmak-
                                                              ban, összejöveteleken egyaránt elsöprő sikert arat.
                                                              A kapros-túros lepény egy igazi klasszikusnak számít, ame-
                                                              lyet a helyi „Szentesi aroma” tájfajtát felhasználva készítenek
                                                              a háziasszonyok.
                                                              A forgács, vagy csörögefánk a farsangi szezon elengedhetet-
                                                              len csemegéje. A népszerű ínyencség elkészítése egyáltalán
                                                              nem bonyolult, hisz nem kell dagasztani és keleszteni, csak a
                                                              hozzávalókat összedolgozni, majd lekvárral, vagy gyümölcs-
                                                              öntettel tovább lehet fokozni az élvezetet.































                     16
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23