Page 12 - Bács-Kiskun megye
P. 12
Hagyományos
ÍZLELD MEG!
gasztrokalandok
A házias, magyaros ízeket kedvelők Mekkája a csárda, mára. Aki szereti a pacalt, érdemes Dunapatajra elláto-
melyből megyénkben igen sok található. Az alföldi csár- gatnia, ahol minden évben főzőversenyt rendeznek e ked-
dákban a féltve őrzött hagyományokra építenek, minősé- velt finomság tiszteletére. A slambuc a pusztai népek
gi alapanyagokból és remek szakemberekkel dolgoznak. hagyományos, bográcsos egytálétele, melyet többek közt
Ami biztosan helyet kap az étlapon: az autentikusan fű- az izsáki Tészta Majálison is meg lehet kóstolni. A liba-
szerpaprikával és hagymával készült ételek, mint a gu- máj előállítás több évszázados múltra tekint vissza me-
lyás, a különféle pörköltek és a paprikás. De meg- gyénkben. A kuriózumnak számító belsőség és a belőle
kóstolható a ropogósra sült malac, a libapecsenye, a pa- készült finomságok ünnepe a Kiskunfélegyházi Libafesz-
cal, a rostélyos és a disznótoros ételek is. tivál. Kunszentmiklós messze földön híres birkapör-
Számos fesztivál is épül gasztronómiai értékeinkre: a bó- költjéről, melyet a Szentmiklósi Napok és Országos Bir-
csai Bócsatoron házilag nevelt disznóból készül pecse- kafőző versenyen bográcsban, szabadtűzön készítenek el.
nye, kolbász, hurka és töltött káposzta a nagyérdemű szá-
10